Статии

Папагали и грижи за тях

Всеки човек иска да има домашен любимец, а това е съвсем естествено. Но всеки домашен любимец се нуждае от грижа и внимание и добро отношение от собственика си. Папагалите не са изключение. Но грижата за тях не е толкова лесна, колкото изглежда, от факта, че има много възможности да се грижи за тях. Да започнем с това, че човек трябва да направи избора си кой конкретен папагал би искал да има. Ако няма опит с съдържанието на папагала папагалчетата тъй като те изобщо не са капризни, като тези, които са по-големи.

ЖИЛИЩЕ ЗА ПЕРНАТ ПРИЯТЕЛ

Първото нещо, което човек трябва да направи, е да си купи къща за папагал, а именно клетка. Предпочитание е по-добре да се даде правоъгълна клетка, така че да има плосък връх. Защото други видове клетки са много по-трудни за почистване. Всяка клетка трябва да се намесва в най-необходимите неща: пияч, костур, подвижна тава, буркани, корито за хранене и, ако е необходимо, гойдалка и огледало. Броят на кацалките и тяхната дължина зависи от размера на самата къща на папагала. Желателно е дебелината на полюсите да е 1-1,5 сантиметра. Пъстържиригарите са по-подходящи клетки, чийто размер ще бъде 60-40-30. Но ако клетката е с размер 70-60-70, тогава нейната цел е за такива папагали като какаду, например, папагалите от ара се чувстват добре в клетки с размер 200-100-100 сантиметра. Всяка клетка трябва да съдържа пръстен, който се намира в горната част на клетката и е прикрепен към горната част на решетката. Най-важното е, че собственикът трябва да следи чистотата на папагала в клетката, захранващото устройство и бутилката с вода трябва да се мият всеки ден, а костурът и самата клетка трябва да се почистват поне веднъж месечно.

БАЛАНСИРАНО И ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Само чрез наблюдение правилно хранене   и здравословна хранаВашият пернат домашен любимец ще живее щастливо досега. Основната храна на папагалите е храна за зърно. Папагалите обикновено се хранят с просо или овес, които първо се покълват, с ушите на пшеница и овес. Също така, диетата на папагалите трябва да се състои от всички видове зеленина. Например, можете да хранят домашни любимци: нарязани листа от глухарчета, жълт кантарион, живовляк или дори копър. Но не го хранете с магданоз. Също така в техния състав трябва да бъдат протеини. Можете да дадете твърдо сварени яйца, твърд хляб, който първо трябва да накиснете във вода или мляко, както и в обезмаслено извара, за папагали. Също така, не се кланят зеленчуци и плодове, с изключение на лук и чесън. Не е нужно да давате на вашия домашен любимец кафе, черен хляб, пържено месо, пикантни и мазни храни. И повече алкохол. Що се отнася до минералната превръзка, тя трябва да бъде чакъл, тебешир, черупки от яйца, черупки от мекотели.

КАКВИ ПРОЦЕДУРИ СА МНОГО ПОЛЕЗНИ ЗА ПАПАГАЛИТЕ

Папагалите обичат да плуват много. Ето защо, те ще бъдат много щастливи, ако ги сложите в клетка, специален контейнер с вода, която ще бъде около пет сантиметра вода. Не е необходимо да го къпете против волята му. Вашият домашен любимец може да се разболее от такава ненужна грижа. Често папагалите имат желание да кълват нещо, така че винаги трябва да има клонки, елши, тополи и планински пепел в клетка. За заточване на клюна е много важно за тях, в противен случай върхът на клюна ще расте, и ще бъде много неудобно за него да яде. Необходимо е да се грижи за тях в спокойна атмосфера, не е необходимо да правите резки движения, да викате. Ако ситуацията е спокойна, тогава вашият папагал ще свикне със собственика за кратък период от време и няма да бъде агресивен и гневен на другите.

ХАРАКТЕРИСТИКИ, КОГАТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ

Например грижа за папагалите големи размери   има свои характеристики. Жилището за тях трябва да бъде изработено от метален материал. Клетката трябва да бъде просторна, за да може папагалът да разстила крилата си без никакви проблеми и да не се притиска към клетката. Кацалките трябва да бъдат направени от ябълка, дъб или бук. Големи папагали не могат да устоят, ако въздухът в апартамента е под + 5 или над + 30 градуса. Ако решите да закупите ара, какаду или джако, не забравяйте, че този вид папагал може да бъде носител на орнитоза и хламидия.

Не всеки може да си позволи да има голямо животно и има много проблеми с него. Дали бизнесът – вълнообразен папагал.

Те не изискват много място, са непретенциозни по съдържание, а някои екземпляри са доста общителни и социални. Но всичко ли е, както изглежда на пръв поглед?

Разбира се, за да бъде вашият папагал винаги активен и здрав, трябва да знаете как правилно да се грижите за домашния си любимец.

Следвайте правилото – колкото по-лесно, толкова по-добре. По-добре е да се откажат кръгли клетки или украсени с необичайни покриви. В такова “убежище” птицата ще се чувства дезориентирана в пространството. Най-добрият вариант би бил правоъгълна клеткас дължина 60 cm, ширина 25 cm и височина 40 cm.

Вълнообразни папагалиДокато се движат около клетката, те използват клюна си и огромно натоварване пада върху прътите на клетката. Най-добре е вертикалните и хоризонталните пръти да са изработени от неръждаема стомана.

Ако пръчките са изработени от мед, цинк или боя, тогава, когато се отлепи, вашият домашен любимец може да се отрови или най-малкото да спечели алергия.

По-голямата част от времето си вълнообразен папагал прекарва в клетка, седнала на полюсите, които по правило идват в комплект с клетка и са изработени от пластмаса. Но те могат да бъдат направени лично от масивни дървесни видове. Например ябълкови кацалки   имат добра издръжливост, лесно достъпни, а също и папагали с радост ще изострят клюна си върху тях.

Хранилките с храни за папагали са най-добре разположени точно над пода. Най-добре е да са изработени от висококачествена пластмаса или керамика. Този материал е лесен за почистване и с течение на времето не променя свойствата му. Пиенето е по-добре да се избере стъкло и затворен.

Почистване на клеткитрябва да се прави веднъж или два пъти седмично, а по-често в линията. Чашите за пиене и хранилките трябва да се изплакват с гореща вода всеки ден, избърсват се и се пълнят с нова храна. Чисти клетки – ключът към здравето и превенцията на заболявания на вашия домашен любимец.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ?

ХРАНЕНЕ

Основната храна на пъпките е зърнената култура. Пресни зърна от слънчоглед, лен, овес могат да бъдат закупени в специална комбинирана храна, която се разрежда с просо. Най-добре е да нахраните домашния си любимец с непочистени зърна, а люспите, в които се съхраняват необходимите витамини в зърната.

В допълнение към сухата храна, трябва да се включи следното в храненето на пъпките. пресни зеленчуци и плодове:

 • моркови за хранене;
 • краставици;
 • домати;
 • цвекло;
 • боб, зелен грах;
 • зеле, пипер;
 • пъпеш;
 • тиква;
 • диня;
 • ябълки, круши;
 • мандарини, портокали;
 • банани;
 • праскови;
 • кайсии;
 • череша, череша;
 • киви;

Има продукти, които е абсолютно невъзможно да се ядат вълнообразни папагали. Те включват ябълка, авокадо, манго и орехи. Последното може да се направи по изключение, но не по-често от веднъж месечно и не повече от 1 нуклеолус.

Пъстърджиите обичат да гризат клончета от плодни дървета, Най-подходящи са ябълки, круши, череши, кестени, ясен и касис.

Яйца, рибено масло, креда, нискомаслено извара в малки количества могат да се използват като добавки за общ имунитет на папагалчето.

Струва си да се припомни, че съществуват редица диетични ограничения за вълнообразните папагали, които трябва да се следват. Така че, солта, шоколадът, млякото и хлебните продукти ще бъдат вредни за домашни любимци във всяко количество.

КЪПАНЕ

Вълнообразни папагали – големи любители изпръскват във водата. За да насаждате любовта на домашния любимец към къпане по различни начини.

Къпане във ваната.   Може да се закупи специална баняи можете да използвате всякакъв стъклен или керамичен контейнер с вода. Запълването й си струва, за да може животното да стои здраво с лапите си, а гърдите му леко да докосват водата.

Ако папагалът харесва този начин на плуване, той ще започне да пръска и да осигурява влага на крилата си. Можете също да използвате голям капацитет, всичко зависи от това какво ще ви хареса.

 

Малки спрейове.   Ако птицата откаже да плува в отворен резервоар, можете да опитате да я напръскате с вода от спрей. Ако папагалът харесва тази процедура, той ще постави крилата си под пръскането на спрейове. Но този метод може да изплаши. Ако птицата започна да хвърля около клетката и чуруликам – по-добре е да не настоява, а да се върне към този метод по-късно.

Температурата на водата трябва да бъде малко над стайната температура, оптималната стойност е 25-27 ° C.

Не настоявайте за къпане, ако водните процедури правят папагала на стрес. Покажете малко търпение и вашият домашен любимец накрая ще разбере, че плуването е страхотно.

ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТЯХНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Ако вълнообразен папагал получи дължимата грижа и грижа, то вероятността да се разболее за него е близо до нула. Но ако все още забележите, че домашният любимец е станал пасивен и апатичен, спи много и яде лошо, тогава най-важното е да се разбере с какво е болен птицата.

 

 

 

За най-често срещаните болести с вълнообразен папагал   включват:

 • различни увреждания на лапите: навяхвания, навяхвания (ако травмата не е отворена, но вашият домашен любимец седи на дъното на клетката през цялото време, е необходимо да се осигури лесен достъп до водача и купата за вода, както и да се разнообрази дажбата възможно най-бързо за бързо възстановяване);
 • инфекциозни заболявания   (Признаци могат да бъдат често кихане, изпускане на носа, треперене и тежко дишане. Необходимо е да се осигури на птицата постоянна комфортна температура и липса на течения. За да се засили имунитета, можете да добавите няколко капки от лайка или чай от дива роза);
 • хранително отравяне и възпаление на гуша   (такива заболявания са придружени от диария при домашните птици, жажда и регургитация на храната. Причината трябва незабавно да се елиминира – храни с ниско качество или токсични вещества, които могат да влязат в храната. В такива случаи трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да предпише необходимите лекарства за лечение);
 • клещи   (Симптоми: сърбеж, продължително линеене, израстване в областта на роговицата. Най-доброто решение е веднага да вземете птицата за инспекция).

РАЗВЪЖДАНЕ

Най-силното жизнено потомство, като правило, се наблюдава в естествено създадените двойки пъпки в възраст от 1 до 1,5 години. Най-благоприятното време за отглеждане на птици е лятото и първата половина на есента, когато телата им са достатъчно наситени с витамини и диетата е разнообразна.

Вълнообразните папагали са птици, които гнездят в природата в малки стада. Ето защо, в мястото на гнездене е по-добре да засадят две или три двойки. В периода на гнездене и хранене на пилета е необходимо храната на жената да се снабдява с храни, съдържащи голямо количество калций.

Появата на яйца може да се очаква в рамките на 2-3 седмици след гнездене, а пилетата се излюпват след още 2 седмици. След появата на пилетата, гнездото трябва да се почисти от отпадъци и пера. Женската и мъжката ще се редуват да хранят пилетата си, докато не излязат самостоятелно от клетката.

Budgies са малки, но невероятни същества. Ако им дадете своята любов и грижа, тогава вашият домашен любимец лесно ще се свърже и ще се изненадате колко много любов може да се побере в малкото му сърце.

Експертни съвети: как да се грижим за вълнообразен папагал

Вълнообразните папагали за пръв път се появяват в Западна Европа през 1840 г. За това допринася Джон Гулд, английски учен, който от 1838 до 1840 г. изследва флората и фауната на Австралия. Заедно с папагалите, орнитологът донесе около 800 различни птици в лондонския зоопарк, който привлече вниманието му по време на експедицията.

Budgies са едни от най-популярните домашни любимци. Весели, приятелски настроени, активни птици се чувстват чудесно до човек, не изискват условия за задържане, лесно се учат да говорят. Те се размножават добре в плен и при благоприятни условия живеят от около 15 до 20 години.

КЛЕТКА

Клетката за птици трябва да бъде просторна, чиста и светла. Това са бъдещите собственици, които не знаят как да се грижат за вълнообразен папагал, често пренебрегван. В резултат на това папагалите са принудени да живеят в тесни декоративни дизайни с куполообразни покриви, които изглеждат доста впечатляващи, но абсолютно не функционират.

Обикновена правоъгълна клетка е подходяща за удобство на птиците. Оптимален размер   (за един папагал): ширина – 25 см, височина – 40 см, дължина – 40 см. Ако планирате да запазите няколко птици заедно, тогава клетката съответно трябва да бъде по-голяма.

Два пъти седмично клетката трябва да се почисти. Ако имате повече от един папагал, но няколко, тогава ще трябва да почиствате по-често, веднъж на всеки два дни. След измиване на пода на клетката се препоръчва да се поръсва с чист ароматен пясък (можете да си купите в магазина за домашни любимци).

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КЛЕТКАТА И ОСВЕТЛЕНИЕ

Вълнообразни папагали много обичат слънчевата светлина и не могат да понасят течения. Вземете това предвид, когато мислите за местоположението на клетката.

Не се препоръчва да поставяте клетката на хладилника близо до телевизора или компютъра. В есенно-зимния период, когато продължителността на слънчевия ден постепенно намалява, папагалите ще се нуждаят от допълнителен източник на осветление, така че не забравяйте да закупите специална луминесцентна лампа с ниско налягане.

ЧАШИ ЗА ПИЕНЕ, ТАВИ, ЛЮЛКИ И СТЪЛБОВЕ

Как да се грижим за вълнообразен папагал у дома, когато клетката, която вече сте избрали? Опитайте се да го оборудвате правилно, така че птицата да има всичко необходимо.

 • В клетката за калибриевия папрат трябва да има палет, пластмаса или шперплат. На разстояние 2–3 cm от повърхността на палета е необходимо да се укрепи решетката, така че птиците да не се опитват да кърмят храната, която случайно се е разпаднала от захранващото устройство и смесена с изпражненията. Но го избирайте внимателно: краката на папагала, които са решили да ходят по пода на клетката, не трябва да се забиват между клетките на решетката.
 • Ямките трябва да бъдат разположени така, че при необходимост да можете лесно да ги почиствате и напълвате, без да причинявате дискомфорт на птиците. Пиенето е по-добре да си купите вакуум, стъкло или прозрачна пластмаса.
 • За да не се отегчи папагалът в клетка, затегнете кацалките, люлките и стълбите върху клонките. Най-доброто от всичко е дърво, бук или дъб. Пластмасовите кацалки са твърде хлъзгави и не е много полезно за птиците да ги гризят.

СЕЗОННА ХРАНА И ЕЖЕДНЕВНА ДИЕТА

Как да се грижим за вълнообразен папагал? Видео и тематични форуми ще ви помогнат да оборудвате клетката и да създавате ежедневна диета. Освен това, ако не сте сигурни, че сте взели добра храна за вашия домашен любимец, винаги можете да се консултирате с опитен ветеринарен лекар.

Вълнообразните папагали са зърноядни птици. Ето защо основата на диетата им е зърнена смес. Обаче, не всички хранителни вещества на птиците могат да бъдат получени от семената на зърненото растение. С цел да се компенсира липсата на витамини и минерали, пъпчиците се хранят с минерална храна, нискомаслено извара, плодове и зеленчуци.

През лятото птиците ловуват семена от живовляк или глухарче, настъргани моркови, ябълки, маруля и зеле. През зимата (както и по време на гнездене) е полезно да се хранят папагали с варени пилешки яйца, нарязани и смесени с грис. В никакъв случай не можете да добавяте магданоз или копър към храната (възможно е отравяне).

БОЛЕСТИ ВЪЛНИСТИ ПАПАГАЛИ

Как да се грижим за вълнообразен папагал у дома, ако е болен? Възможно ли е да излекуваш една птица сама?

За съжаление, вълнообразните болести на папагалите не са добре разбрани. Не всеки селекционер ще може да диагностицира правилно симптомите на някои заболявания. Ето защо, ако изведнъж забележите нещо странно в поведението на вашия домашен любимец, не забравяйте да се консултирате с опитни ветеринарни лекари, за да избегнете усложнения.

ЧРЕВНА БЛОКАДА

Характерните симптоми са слаб апетит, диария, намалена активност. Папагалът изглежда бавен, може да седи на костура за дълго време, разрошен. Причината за болестта е неправилна диета, изобилие от мазни храни или зърна с лошо качество.

Основният метод на лечение е специална диета. Храната трябва да се замени с течна оризова каша, да се спре храненето с плодове и зеленчуци. Поливайте папагала само с преварена вода с добавка на инфузия от лайка (в съотношение 1: 1). Можете да дадете на птицата 3 – 4 капки вазелиново масло.

БЕРИ-БЕРИ

Характерните симптоми са възпаление на клепачите, очни гнойни изхвърляния, слабост, парализа на крилата и краката. Причината за заболяването е липсата на витамини и минерали, небалансирана диета. Необходимо е да се започне хранене зеленчуци, пилешки яйца, моркови и покълнали зърно.

УРИНАРНА КИСЕЛИННА ДИАТЕЗА

Поради липсата на витамини и минерали, метаболизмът на протеините се нарушава, а около човката расте суха жълто-сива кора. Трябва да започнете да нахранявате плодове и зеленчуци, заменете обичайната храна с минерали.

MALLOFAGOZ

Инфекция на пера от насекоми, които ядат пух. Папагалът се държи неспокойно, не спи през нощта. Може би възпаление на лигавицата на очната ябълка, частично плешивост, лош апетит.

Заболяването се лекува чрез къпане в сух бульон от лайка. Можете също да използвате специални спрейове. Клетката след преработка на оперението на папагал трябва да бъде дезинфекцирана.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА НОКТИ И КЛЮН

Това не е съвсем болест, а просто резултат от небрежността на собственика. В клетката трябва да има дървени предмети (перли, клонки и т.н.), които птицата може да отърси от човката и ноктите си. Ако не са там, те трябва да бъдат отстранени хирургично. Не се препоръчва да се опитвате да подстригвате ноктите или клюна, тъй като може да увредите кръвоносните съдове. Най-добре е да се свържете с ветеринарен лекар.

Related Posts

7 thoughts on “Папагали и грижи за тях

 1. Polina каза:

  Здравейте, нашето папагалче Корел има проблем със стомахчето от два дена има разтройство. Други симптоми няма. Жизнен е, храни се добре само с просо и овес- готовите храни от магазините за Корела. Може ли да ми кажете какво да взема за да спре разтройството.

  1. shark каза:

   Добър ден!
   Препоръчваме Ви BIOVITAX-PRO 200гр (пробиотик с пребиотик).

   https://pernati.bg/product/additives/herbal-supplements/biovitax-pro-200gr-probiotik-s-prebiotik/

   Успешен ден.

   1. Polina каза:

    Много Ви благодаря!

 2. todor marinscheshki каза:

  Здравейте имаме вълнисто папагалче. От няколко дена изгуби баланс на крачетата не може да се задьржа на клонките със клюна се изтегля да се изкачва по кафеза но храни се. Доктора е в отпуска и се чудим какво да правим. Ще сьм ви благодарен ако ме посьветвате какво да предприемем.

  1. shark каза:

   Добър ден!
   Препоръчваме Ви калций,а още по добре ще е да използвате в дадената ситуация Multivitamin V BACKS 250мл.

   Multivitamin V BACKS 250мл можете да намерите на нашият сайт по линк:
   https://pernati.bg/product/additives/additions-to-parrots-finches-and-canaries/multivitamin-v-backs-250ml/

   Моля,за връзка с нас възползвайте се от посочените контакти или за бърз отговор използвайте чата на нашият сайт.
   Успешен ден.

 3. Стефан каза:

  Здравейте искам да попитам пръстен за папагал продавате ли имам голям александър

  1. shark каза:

   Добър ден.
   За съжаление не предлагаме пръстени за папагали голям Александър.
   Успешен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 2 =